A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили більше 30 тисяч вибухонебезпечних предметів

Дата: 24.06.2021 10:02
Кількість переглядів: 282

З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили більше 30 тисяч вибухонебезпечних предметів

 

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Найчастіше, такі небезпечні знахідки громадяни виявляють під час відпочнику у лісах, у ході госопдарських робіт на території власних домогосподарств. А у літній період збільшується також і кількість виявлених боєприпасів у водоймах. 

Так, днями до Служби порятунку Закарпаття надійшло повідомлення про виявлення предмету, що схожий на вибухонебезпечний. На нього несподівано натрапив чоловік під час купання у річці Латориця, що у Мукачеві. Він зателефонував рятувальникам, а ті, у свою чергу, прибули на місце та ідентифікували боєприпас як гранату РГД-5. Небезпечну знахідку вилучили та знищили шляхом контрольованого підриву у відповідно визначеному місці.

На Одещині, в акваторії Чорного моря біля села Лебедівка місцевими дайверами було виявлено затонуле судно з боєприпасами часів Другої світової війни. 19 червня піротехнічною групою було здійснено виїзд на знищення цих ВНП до Білгород-Дністровського району і, як наслідок, знищено 71 артснаряд калібру 75 мм, підривники та інші вибухонебезпечні предмети на кшталт набоїв часів Другої світової війни.

У Сумській області минулого тижня проводились роботи зі знешкодження двадцяти чотирьох 50 мм мінометних мін, чотирьох 76 мм та ручної гранати Ф-1. Боєприпаси раніше були виявлені в с. Перекопівка, що на Роменщині. Небезпечні предмети вивезли у спеціально відведене місце та знищили шляхом підриву.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, упродовж 21 червня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,42 га території та виявлено і вилучено 4 ВНП.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 30 тис. 157 вибухонебезпечних предметів у тому числі, 194 авіаційні бомби.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;

  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та у жодному разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси!

 

Ніжинське районне управління

ГУ ДСНС України у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень