A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Від початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 24 тисячі вибухонебезпечних предметів

Дата: 02.06.2021 09:59
Кількість переглядів: 385

Фото без описуФото без опису

Від початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 24 тисячі вибухонебезпечних предметів

 

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 31 травня, здійснено 45 виїздів, під час яких виявлено 403 боєприпаси.

Так, 31 травня у місті Павлоград, на Дніпропетровщині, під час виконання земельних робіт на території власного приватного домоволодіння, чоловік виявив предмет, схожий на боєприпас. Про небезпечну знахідку він повідомив до Служби порятунку «101». Невідомий предмет виявився застарілим артилерійським снарядом калібру 76 мм. Піротехніки ретельно обстежили місце події, додаткових вибухонебезпечних предметів не виявлено. Боєприпас знешкоджено шляхом контрольованого підриву.

Водночас на Хмельниччині піротехніки ДСНС вилучили та у спеціально відведеному місці знищили артилерійський снаряд калібром 76 мм часів Другої світової війни. Його було виявлено на відстані 15 метрів від автодороги Р-48 Кам’янець-Подільський-Білогір’я між селами Кугаївці і Почапинці на Чемеровеччині. Дальність розльоту осколків цього снаряду під час детонації – 700 м. Він був у бойовому стані та ніс загрозу.

31 травня піротехнічним підрозділом аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС в Житомирській області знищено два боєприпаси часів минулих війн, що були виявлені напередодні в Коростенському та Житомирському районах. В обох випадках невідомі предмети виявились мінометними мінами часів Другої Світової війни. В першому випадку на небезпечний предмет натрапили на власній присадибний ділянці місцеві жителі під час обробки землі в с. Пиріжки. Іншу мінометну міну виявили в с. Руденька так звані «чорні металошукачі».

Того ж дня на Миколаївщині, шляхом контрольованого підриву, піротехніки ДСНС знищили артснаряд калібром 75 мм часів минулих війн. Вибухонебезпечну знахідку виявив громадянин під час проведення земляних робіт в полі с. Костянтинівка, Первомайської територіальної громади, Миколаївського району.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Так, упродовж 31 травня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,41 га території та виявлено і вилучено 36 ВНП.

Протягом минулої доби, піротехнічними розрахунками ГУ ДСНС України у Луганській області було обстежено 3,19 га території області у Сєвєродонецькому районі. Вибухонебезпечних предметів не виявлено.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 24 тис. 344 вибухонебезпечних предмети, у тому числі 120 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;

  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та в жодному разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

 

Ніжинське районне упраравління 

ГУ ДСНС України у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень