A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Від початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили майже 23 тисячі вибухонебезпечних предметів

Дата: 26.05.2021 10:21
Кількість переглядів: 205

Фото без опису

Від початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили майже 23 тисячі вибухонебезпечних предметів

 

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн.

Лише впродовж 24 травня, здійснено 46 виїздів, під час яких виявлено 211 боєприпасів.

Так, 24 травня у Житомирській області піротехніки ДСНС знищили 4 вибухонебезпечних предмети часів другої світової війни, що були виявлені у Житомирському районі. У с. Почуйки  Попільнянської громади фермери під час обробітку землі виявили два металевих предмети схожі на боєприпаси. Фахівці ДСНС, які прибули на місце знахідки, ідентифікували їх як одну мінометну міну та одну ручну гранату. А поблизу с. Ходорків Квітневої територіальної громади, місцеве населення знайшло ще дві небезпечні знахідки. Ними виявились мінометна міна калібру 82 мм та ручна граната Ф-1 часів другої світової війни. В даному випадку знахідки лишили після себе так звані «чорні металошукачі».

23-го травня піротехніки Дніпропетровської області двічі залучались до робіт зі знешкодження застарілих боєприпасів. Так, 22-го травня, відпочиваючи на березі річки Оріль неподалік села Іванівка Петриківського району, місцевий мешканець виявив на опорі автодорожнього мосту небезпечний предмет, а саме - застарілий артилерійський снаряд калібру 76 мм. 23-го травня, збираючи гриби у лісосмузі за межами села Катьощино Томаківського району, чоловік помітив серед трави застарілий артилерійський снаряд калібру 45 мм. Відділенням групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області ретельно обстежено територію за обома адресами. Виявлені боєприпаси знешкоджені шляхом контрольованого підриву.

22 травня на Херсонщині піротехнічна група Аварійно-рятувального загону знищила вибухонебезпечний предмет часів минулих війн. Так, 21 травня о 20:00 до Служби порятунку Чаплинського району поступив виклик з с. Преображенка про те, по вул. Кірова знайшли предмет схожий на вибухонебезпечний. За вказаною адресою виїхали рятувальники для ідентифікації знахідки. По прибуттю було встановлено, що предмет схожий на АС-75, який наступного дня був вилучний та знищений на підривному майданчику.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, упродовж 24 травня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,41 га території та виявлено і вилучено 5 ВНП.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 22 тис. 759 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 112 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;

  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та в жодному разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси!

Ніжинське районне упраравління 

ГУ ДСНС України у Чернігівській області

 

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень