A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Пенсійний фонд України почав виплачувати проіндексовані пенсії

Дата: 08.05.2020 09:13
Кількість переглядів: 317

Пенсійний фонд України почав виплачувати проіндексовані пенсії

 

У травні цього року Пенсійним фондом України проведено індексацію пенсій переважній більшості пенсіонерів області. Більш докладно про перерахунки пенсій ми попросили розповісти  начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Юрія Юрченка.

- Юрію Дмитровичу, кому підвищили пенсійні виплати?

- В області автоматично (без особистих звернень) проведено перерахунок пенсій 283,6 тис. пенсіонерам. Із перерахованих пенсій розмір підвищено для 242,7 тис. пенсіонерів (79,3 % від загальної чисельності цивільних пенсіонерів). Середній розмір підвищення складає 200,38 грн.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від
 
1 квітня 2020 року № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» Пенсійним фондом України проведено індексацію пенсій з 1 травня поточного року. Виплата проіндексованих пенсій проводиться з 4 травня 2020 року у встановлені пенсіонерам дати виплат шляхом зарахування на рахунки в банках або через АТ «Укрпошта»На підвищення пенсійних виплат пенсіонерам області додатково спрямовано 48,6 млн грн.

На підвищення з 1 травня цього року можуть розраховувати ті, хто отримує пенсії за віком, по інвалідності, з причин втрати годувальника, за вислугою років.

Нагадую, що для отримання перерахунків та доплат додатково звертатися до працівників Пенсійного фонду не потрібно. Гроші надійдуть на банківську картку, або ж їх доставлять листоноші «Укрпошти».

- Як проводиться індексація пенсій?

- Індексація пенсій проводиться з минулого року шляхом перерахунку раніше призначених пенсій.

При цьому враховується збільшений показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії. Відповідно постанови Уряду даний перерахунок в цьому році проведений з використанням коефіцієнта збільшення показника середньої зарплати для обчислення пенсії в розмірі 1,11. Це означає, що на 11% збільшено показник середньої зарплати, з урахуванням якого проведено відповідний перерахунок 01.03.2019 (4404,35 грн  х 11% =4888,83 грн). Під час обчислення пенсій чорнобильцям з 1 травня, відповідно до ст. 54  Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильскої катастрофи» у розмірі відшкодування фактичних збитків, враховується показник середньої заробітної плати збільшений з 01.03.2019 (1086,71 грн  х 11% = 1206,25 грн). Крім цього, враховується страховий стаж, розмір заробітної плати, середня заробітна платня за певні періоди і т.д. Коефіцієнти страхового стажу та коефіцієнти заробітку вираховуються органами Пенсійного фонду індивідуально для кожної людини.

ВАЖЛИВО  Якщо ж навіть з урахуванням всіх надбавок та індексації розмір підвищення, в результаті перерахунку, не досягає 100 грн, пенсіонеру встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Також слід зазначити, що розмір пенсійних виплат у одержувачів пенсій, призначених згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які набули необхідного страхового стажу (35 років чоловіки та 30 років жінки), не може бути нижчим 2100 гривень.

 

      - Хто не отримає підвищення ?

Деякі категорії пенсіонерів не належить до тих, чиї пенсії індексують. Це переважна більшість осіб, які отримують пенсії за спеціальними законами (державні службовці та прирівняні до них особи, працівники прокуратури, колишні судді) за виключенням тих, у яких розмір пенсії за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»вищій ніж розмір за нормами спеціальних законів. Таким особам пенсія перераховується за матеріалами пенсійних справ з 1 травня цього року (без особистого звернення). Підвищення не отримують пенсіонери, які одержують максимальні та мінімальні ( в т. ч. соціальні) пенсії, та ті, кому виплати вперше призначили у 2018, 2019 і 2020 роках.

 

Цитата

«Розмір пенсійних виплат у одержувачів пенсій, призначених згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які набули необхідного страхового стажу (35 років чоловіки та 30 років жінки), не може бути нижчим 2100 гривень»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень